Instituţii

    INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT

    În comuna  Brusturoasa sistemul educativ de nivel primar si gimnazial îşi desfăsoara activitatea  în cadrul a 3
şcoli astfel:
           - Şcoala gimnazială "Ioana R. Rosetti" Brusturoasa
           - Şcoala primară Camenca
           - Şcoala primară Cuchiniş
   
    ORDINE PUBLICĂ

   
În anul 2011 ca urmare a reformei administrative a fost infiintata Secţia 7 Poliţie Rurală Brusturoasa.
    Aceasta isi desfasoara activitatea pe raza comunelor Asau, Agas, Brusturoasa, Palanca si Ghimeş Făget.

    Contact:
                Comuna Brusturoasa, sat Brusturoasa , Telefon: 0234 381015


     CULTE

Biserica "Nasterea Maicii Domnului" Brusturoasa


    Biserica "Nasterea Maicii Domnului" a fost construita în anul 1871 pe temelia fostei bisericii din lemn, din fondurile primariei. Biserica este din caramida, acoperita cu tabla, în stil moldovenesc sub forma de nava.
Pe parcursul anilor au fost executate lucrari de intretinere, inlocuirea pridvorului vechi din lemn, cu actualul din caramida, restaurarea picturii;
In anul 2007 a fost pictata in interior si exterior, a fost inlocuita catapeteasma cu una sculptata in lemn de stejar si stranele. Icoanele de pe catapeteasma au fost pictate de fratii Pascu fii ai satului. Cerintele actuale ale parohiei ar fi: construirea unei case praznicale, capela mortuara, refacerea gardului imprejmuitor a cimitirului si bisericii si a unei clopotnite.
          

Biserica "Sfântul Ilie" - Camenca

In anul 1992, parohia "Nasterea Maicii Domnului" - Brusturoasa primeste prin decizia prefectului judetului Bacau locul denumit "Sura Popii" din satul Camenca, ca restituire din ceea ce a detinut in anul 1945. Restituirea totala a bunurilor mobile si imobile înca nu s-a realizat, suntem singura comuna din judetul Bacau la ora actuala care nu a primit ceea ce i se cuvinea prin lege, asa cum s-a întâmplat in restul judetului Bacau. Aici s-a început din anul 1993 zidirea lacasului de cult, pe fundatie de piatra, din lemn, tencuit cu nisip, var si câlti. Totul a fost posibil datorita credinciosilor comunei Brusturoasa si sponsorilor din Societatea Nationala a Petrolului din Zemes, fara implicarea autoritatilor locale. Lucrarile merg greu si astfel in anul 2001 era inaltat doar lacasul de cult, si prin decizia Episcopiei Romanului este numit preot paroh Chelaru Adrian.

Din anul 2001 până in 2008 s-a amenajat lacasul de cult pentru exercitarea cultului (podea, geamuri, acoperirea acoperisului cu tabla, mobilier, carti de slujba, casa paznicala, amenajarea cimitirului, curent electric, apa curenta in curtea bisericii, catapeteasma, vopsirea tâmplariei etc).

Biserica este in forma de cruce bizantina; parohia cuprinde 250 familii ortodoxe. Arhitectura este moldoveneasca cu arcade rotunde. Este un lacas de cult realizat dupa modelul bisericii din Brusturoasa. Este lunga de 25 m, latime 7 m, inaltime, turla 10 m.

            Pictura murala din interiorul bisercii a fost executată de catre pictori autorizati Pascu Ioan si Pascu Petronel, locuitori ai comunei Brusturoasa. Tehnica de pictare este "fresca". Stilul este bizantin ortodox respectându-se întocmai planurile de pictura. Bolta altarului impresioneaza atat prin forta de aer, cât si prin executarea in relief, in fresca moale, a motivelor spiralate, florale, realizându-se un efect vizual deosebit, rar intalnit. De asemenea, un alt aspect demn de mentionat este stilul de poleire a stâlpilor care delimiteaza altarul de naos, si naosul de pronaos: peste foita de aur este realizata in culoare purpurie, un brau stilizat floral, spiralat alcatuit din motivul vitei de vie si funiei impletite, astfel incat cei patru stalpi devin adeverate "coloane ale infinitului".
   

Biserica"Sfintii Apostoli Petru şi Paul" - Hânganesti


Parohia Romano-Catolica "Sfintii Apostoli Petru si Paul" Brusturoasa, a luat fiinta odata cu Decretul Episcopal din 1 ianuarie 1995 când filiala Brusturoasa a fost despartita de Parohia Ciughes. Suprafaţa acestei parohii o formeaza întreg teritoriu localitatilor Brusturoasa, Buruienis, Agas, Camenca, judetul Bacau, decanatul de Piatra.

        Din anul 2004 parohia face parte din Decanatul de Moinesti. Constructia Bisericii "Sfintii Apostoli Pentru si Paul" a fost începuta in anul 1992 de Pr.Vernica Petru si avea ca valoare estimativa: 8.047.200 lei. Biserica a fost finalizata de Pr. Inocentiu Arcana in anul 1995 prin contributia benevola a credinciosilor. Cu toate acestea, biserica a fost sfintita in anul 2004. Biserica are ca lungime 20 m si ca latime 10,5 m. Zidaria este executata din caramida arsa, iar acoperisul din tabla zincata. Forma arhitecturala este tip hala. Temelia este din beton armat si are o adancime de 2m. Stalpii de sustinere au o adancime de 3m, iar stâlpii de la turnul bisericii au o adâncime de 6m. Pictura a fost executata de meseriasi din Bacau pe placaj si aplicata pe tavan. Altarul este realizat din lambriu de lemn. Statuile, 4 la numar, sunt din gips si au fost aduse de Pr.Inocentiu Arcana-2 si de Pr.Blaj Ioan-2. Starea actuala a bisericii este buna si necesita doar o centrala termica cu tota instalatia aferenta. Cerintele actuale ale parohiei reclama construirea imediata a unei capele mortuare.
                     
Ċ
Svsu Brusturoasa,
4 apr. 2013, 04:36
Comments